Buurtpreventie Tilburg

Buurtpreventieteams werken als vrijwilligers samen met de politie en gemeente om hun wijk veiliger en prettiger te maken. De buurtpreventieleden zijn de ogen en oren van en voor de politie binnen hun wijk of buurt.

 

Door de inzet van de buurtpreventieleden kunnen inbrekers of vandalen minder makkelijk hun slag slaan. Teams van de buurtpreventie ontvangen van een wijkagent uitleg en instructies. Van tijd tot tijd wordt door de politie gevraagd aan de teams om specifieke situaties in de gaten te houden. De buurtpreventieteams worden uiteraard voorzien van een telefoonnummer waarmee direct contact te leggen is met de wijkagent die op dat moment dienst heeft.

 

De leden lopen of fietsen door de wijk en zijn alert op bijzonderheden, zoals vuilstorting of vandalisme. Ze maken een praatje met buurtbewoners en weten wat er leeft in de buurt. Ook maken leden de bewoners attent op onveilige situaties, waardoor de bewoners in de toekomst ook alerter kunnen zijn.

De resultaten zijn veelbelovend, waardoor de gemeente Tilburg de buurtpreventie nog verder uitbreidt. In mei kwam er onder meer een bewonersbrief voor de wijk Groeseind-Hoefstraat. De wijkagenten in die wijk zijn ook enthousiast en organiseerden samen met de gemeente een bijeenkomst voor de wijkbewoners. Tijdens deze bijeenkomst waren er vrijwilligers aanwezig die vragen beantwoorden. Zo is er onlangs ook een eerste briefing geweest voor het net nieuw opgerichte Buurtpreventie Den Besterd.

 

Verschillende vrijwilligers in de diverse teams zijn hondenbezitters, die het nuttige met het aangename combineren. Tijdens het wandelen kijken ze extra rond in de wijk, waarbij ze ook opvallen en preventief werken met hun buurtpreventiekleding. Dat de buurtpreventie werkt, bewijst het aantal teruggedrongen inbraken, teruggevonden voertuigen, fietsen, en een hoger gevoel van veiligheid.

 

In Tilburg zijn misdaden sterk gedaald op de landelijke schaal. De gemeente is dan ook nog op zoek naar vrijwilligers om uit te breiden in de diverse wijken en met name in de aandachtswijken: Groeseind-Hoefstraat en Goirke-Hasselt-Bouwmeesterbuurt (Oud-Noord).

 

Wie ook wil bijdragen aan de veiligheid in de wijk kan zich aanmelden voor een buurtpreventieteam in Tilburg via de wijkagent of via e-mailadres: buurtpreventie@tilburg.nl. Iedereen is welkom als vrijwilliger, mits 18 jaar of ouder. Na aanmelden volgt een korte screening, waarna in de meeste gevallen een pasje en kleding uitgereikt wordt en de vrijwilliger ingezet wordt. Je loopt of fietst altijd met twee of meer in je eigen wijk en altijd wanneer het jou uitkomt. Er wordt wel verwacht dat je regelmatig tijd maakt en je inzet als vrijwilliger. Je krijgt regelmatig briefings en bijeenkomsten met de wijkagent en collega-vrijwilligers, zodat je weet wat er speelt in de wijk en omgeving.

 

Vrijwilligers zijn verzekerd via de gemeente en krijgen de nodige begeleiding en cursussen waar nodig en maken deel uit van een groeiend team enthousiaste mensen die zich inzetten voor een veiligere wijk en woonomgeving.