De spagaat van de politie

Zoals traditie na het eindejaarfeest wordt er door oogartsen gevraagd om een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, en verzucht de politie -samen met diverse andere hulpverleners- dat het afgelopen moet zijn met het belagen van deze hulptroepen tijdens de jaarwisseling.

Geen idee of de argumenten die dit jaar gehanteerd worden, dezelfde zijn als voorgaande jaren, maar mij vallen ze dit jaar op. De reacties vanuit de hulpverleners lijken ieder jaar ook krachtiger te worden, waarbij dit jaar een korpschef openlijk commentaar heeft op minister Van der Steur.

Vooropgesteld: geweld tegen politie, brandweer en ambulancemedewerkers is altijd uit den boze. Laat daar geen misverstand over ontstaan. Maar de verontwaardiging, die nogal selectief lijkt, verbaast me. Net zoals de gewenste ‘oplossingen’ die de politie voorstelt. Een greep uit wat voorbij is gekomen:

Aantal slachtoffers
Dit jaar werden 79 agenten slachtoffer van geweld. Daaronder vallen alle vormen van geweld, dus ook verbaal geweld. Het is jammer dat hier geen uitsplitsing van voorhanden is. Vorig jaar werden 59 agenten slachtoffer van geweld. Dat kan overigens nog wel in perspectief worden geplaatst: er waren ongeveer 10.000 agenten actief met Oud en Nieuw. 0,7% heeft dus te maken gekregen met een bepaalde vorm van geweld.

Normaal
Te pas en te onpas wordt er gesteld dat we het ‘normaal’ zijn gaan vinden dat agenten worden bekogeld met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ik vraag me af wie dat precies normaal vindt: wordt dat gezegd door mensen (door wie?) of wordt die conclusie uit bepaalde signalen getrokken? Ik vermoed het laatste, en ik vermoed nog sterker dat die conclusie niet de juiste is. Niemand vindt dat namelijk normaal, dus appelleer daar ook niet mee in een poging het publiek voor je zaak te winnen. Slecht stukje framing.

Bodycam
Als oplossing tegen geweld tegen de politie wordt vaak de inzet van bodycams voorgesteld: een camera die registreert wat er in het gezichtsveld van de politie gebeurt. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat een bodycam helpt bij het opsporen van daders, zet ik ernstige vraagtekens bij de effectiviteit als het gaat om preventie. Midden in de nacht fungeren camera’s toch al niet heel erg goed, en dat in combinatie met de kou buiten en de daarbij behorende bedekkende kleding, en de totale lak die mensen lijken te hebben aan camera’s (ik herinner me levendig de beelden bij politieke bijeenkomsten als het gaat om azc’s): neen, die camera’s, daar moeten we het niet van hebben.

Rechters
Sinds een aantal jaar eist het Openbaar Ministerie zwaardere straffen als het gaat om geweld tegen hulpverleners. Daar is niets mis mee. Het oordeel van de rechter is echter nog (te?) vaak een mildere straf. Vaak gaat het om eerste overtredingen, en daar achten zij een taakstraf meer bij passend. Over het preventieve effect van zwaardere straffen ben ik overigens altijd sceptisch: Amerika is daar een prima voorbeeld van: de hoogste straffen én de hoogste criminaliteit.

Wapenstok
De politie krijgt in 2018 uitschuifbare wapenstokken. Dat vinden ze te laat, die willen ze nu al hebben. Dat kan ik me voorstellen, want daarmee kun je belagers beter van het lichaam houden, maar wat is de preventieve waarde hiervan? Het is bedoeld om een aanval af te slaan, dus er is dan al sprake van geweld. Daarbij gaat zo’n stok niet helpen bij het toewerpen van vuurwerk (al zie ik de honkballende agenten stiekem al wel voor me).

Opvoeding
Een heel schattige oproep kwam van de korpschef van de Nationale Politie: we moeten onze kinderen, maar ook onze directe omstanders (buren, vrienden, familie etc.) aanspreken op hun gedrag. Oftewel, als de buurman vuurwerk naar de politie gooit, dan mag je de buurman best aanspreken en hem verwijten dat je dat thuis toch ook niet naar je vrouw doet als ze iets doet dat je niet bevalt – of als je gewoon even stoom wilt afblazen.

De realiteit is: bij massale feesten, zoals Oud en Nieuw, zullen er altijd mensen zijn die zich niet weten te gedragen. Daar is de politie voor. Ze komen mensen tegen die even van het padje zijn, en die moeten ze of weer in gareel krijgen, of tijdelijk de vrijheid ontnemen. En dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Om hun werk te doen, moeten ze ook de juiste spullen en de juiste trainingen kunnen volgen, en weten dat er ondersteuning beschikbaar is als dat nodig zou zijn. Maar de selectieve verbazing over de incidenten, daar moet het echt mee afgelopen zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Dewey Magby (donderdag, 02 februari 2017 23:33)


    Do you have any video of that? I'd love to find out more details.

  • #2

    Linda Wollman (zaterdag, 04 februari 2017 18:28)


    Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person's blog link on your page at suitable place and other person will also do same for you.