Zwarte Piet

Gisteren maakten zowel Erik van Muiswinkel als Jochem Meyer bekend te stoppen met hun optreden als Zwarte Piet (Hoofdpiet resp. Pietje Paniek). Van Muiswinkel motiveert zijn keuze door te stellen dat het karakter niet is meegegaan met zijn tijd.

Daarmee bedoelt hij natuurlijk dat de NTR, die jaarlijks de intocht en de problemen voorafgaand aan pakjesavond in beeld brengen, het niet gewenst vindt om de Pieten aan te passen aan het deel van de maatschappij dat stelt aanstoot te geven aan het koloniale uiterlijk van de knechten van Sinterklaas.

 

Nu heb ik niets met het hele feest van Sinterklaas: ik was als kind doodsbang van de mannen (zowel de witte als de zwarte). Mijn ouders vertelden me gelukkig al op vroege leeftijd dat ze niet echt ons huis binnenkwamen om wat groente uit een schoen mee te nemen en in ruil daarvoor cadeautjes achter te laten. Bijzonder dat we dat als kind sowieso slikken. Maar de grootste stress was voor mij gelukkig weg.

 

Zij die er aanstoot aan nemen, ervaren nu echter nog steeds stress als deze feestdag weer voor de boeg staat. En zij die aanstoot nemen aan hen die aanstoot nemen aan deze feestdag ervaren op z'n minst net zoveel stress. Eén ding is wel duidelijk: aan beide kanten lijkt het rationeel vermogen steeds meer op de achtergrond te komen: misschien een tip om dat in december aan de Sint te vragen? Al zal de Sint wel extra Pieten in dienst moeten nemen om dat allemaal te kunnen verspreiden. En aangezien dat nieuwe Pieten zijn, zijn zij volgens het verhaal dus wit, met wat vegen? Zoveel schoorstenen zijn ze immers nog niet doorgegaan?

Reactie schrijven

Commentaren: 0